Pakiet BioStarter wspomagający sezonowanie wołowiny na sucho
Opakowanie: 6 x 10 g
Termin ważności partii: 25.07.2024 r.
Półka do podwieszania wędlin DX1000
Praktyczne akcesorium do produkcji kiełbas, szynek i salami. Umożliwia proste podwieszanie wędlin.
Worki do sezonowania MIX A-VAC
Zawartość zestawu:
- 2 x worek 200 x 300 mm - do porcji: 1-2 kg mięsa
- 2 x worek 250 x 550 mm - do porcji: 2-5 kg mięsa
Worki 250 x 550 do sezonowania (2 - 5 kg)
W zestawie 4 worki o rozmiarze 250 x 550 mm
Dedykowana porcja do woreczka: 2-5 kg mięsa
Szafa do sezonowania Dry Ager DX500 PS
Model DX500PS występuje w dwóch wariantach wykończenia:
- STANDARD: czarna obudowa / drzwi w stali nierdzewnej
- STAL NIERDZEWNA: obudowa i drzwi w stali nierdzewnej
Inteligentny system programów SmartAging® | Dojrzewanie do 20 kg wsadu | Wszechstronne możliwości
- Obecnie brak na stanie
Worki 400 x 700 do sezonowania wołowiny (8-11 kg)
W zestawie 4 worki (400 x 700 mm)
Porcja dedykowana do woreczka: 8-11 kg
Szafa do sezonowania Dry Ager DX1000 PS
Model DRY AGER DX1000 PS występuje w dwóch wariantach wykończenia:
- STAL NIERDZEWNA
- CZARNY
Inteligentny system programów SmartAging® | Dojrzewanie do 80 kg wsadu | Wszechstronne możliwości
- Obecnie brak na stanie
Worki 250 x 400 do sezonowania (1,5 - 4 kg)
W zestawie 4 worki o rozmiarze 250 x 400 mm
Dedykowana porcja do woreczka: 1,5 - 4 kg mięsa
- Obecnie brak na stanie
Szafa z podświetleniem pleców Dry Ager DX1000 PS LED
Szafa DRY AGER DX1000 PS LED dostępna jest w dwóch wariantach wykończenia:
- STAL NIERDZEWNA
- CZARNY
Inteligentny system programów SmartAging® | Dojrzewanie do 80 kg wsadu | Wszechstronne możliwości
- Obecnie brak na stanie
Zestaw promocyjny DRY AGER DX1000PS BLACK
Ilość zestawów ograniczona
Zestaw promocyjny z szafą DRY AGER DX1000 Premium S w roli głównej!
W komplecie otrzymujesz:
- półka / ruszt (3 sztuki)
- komplet 4 bloków soli himalajskiej
- wanienka ze stali nierdzewnej na 4 bloki soli himalajskiej
- wieszak ze stali nierdzewnej
- komplet 20 etykiet opisowych DRY AGER wraz ze szpilkami
- hak obrotowy ze stali nierdzewnej do 100 kg (2 sztuki)
- książka "Biblia Dry Aging" w języku angielskim
Filtr z aktywnego węgla DRY AGER
Oryginalna część zamienna. Zaleca się wymianę filtra węglowego w szafach DRY AGER raz w roku.
Filtr pasuje do modeli szaf:
- DX1000® | DX1000 Premium® | DX1000 Premium S®
- DX500® | DX500 Premium® | DX500 Premium S®
Worki 300 x 600 mm do sezonowania (5 - 8 kg)
W zestawie 4 worki o rozmiarze 300 x 600 mm
Dedykowana porcja do woreczka: 5-8 kg mięsa
Żarówka UVC
Aby prawidłowo dobrać model żarówki, należy sprawdzić numer seryjny urządzenia, znajdujący się na tabliczce znamionowej.
Sprawdź poniższą tabelkę zanim złożysz zamówienie.
Zaleca się wymianę żarówki UVC raz w roku.
Folia w rękawie 30 cm x 3 m do sezonowania
W opakowaniu 1 rolka folii 30 cm x 3 m do samodzielnego docinania
- Obecnie brak na stanie
- Bestseller
Wanienka na sól himalajską DX500
Oryginalna wanienka ze stali nierdzewnej - pasuje do urządzeń DRY AGER DX500.
Etykiety opisowe DRY AGER
Oryginalne akcesorium z brandem DRY AGER.
Dwa warianty zakupowe: 20 etykiet lub 20 etykiet ze szpilkami.
Półka DX1000
Półka pasuje do szaf DRY AGER: DX1000 | DX1000 Premium | DX1000 Premium S
Zaleca się wykorzystanie maksymalnie 5 półek.
Biblia Dry Aging
Cena za 1 książkę w wybranym języku
Redakcja: Aaron i Christian Landig
Tekst i koncepcja: Peter Wagner
Okładka: twarda/len
Liczba stron: 336
ISBN: 978-3-98203-560-4
Uwaga: Dział z przepisami, znajdujący się w książce, skierowany jest dla właścicieli szaf DRY AGER z serii Premium S (obecność programów dojrzewania).
Wysokiej jakości surowiec to podstawa
Do przyrządzenia perfekcyjnego steku niezbędny jest nie tylko optymalnie dobrany sprzęt do obróbki termicznej, ale także wysokiej jakości surowiec. W przypadku wołowiny, niezwykle ważny jest proces dojrzewania mięsa, mający wpływ na jego kruchość i smakowitość. Obecnie nie tylko zakłady przetwórstwa mięsa korzystają z technologii dojrzewania. Robią to również restauracje, korzystające ze specjalistycznych szaf, a coraz częściej także osoby prywatne. Ostatnia grupa ma do dyspozycji specjalne worki membranowe A-vac, które po zamknięciu próżniowym trafiają do domowej lodówki lub mniejszej wielkości urządzenia Dry Ager z intuicyjnymi programami do dojrzewania.
Dlaczego mięso powinno dojrzewać?
Po uboju w mięsie zachodzą różnego rodzaju procesy biochemiczne. Najpierw, ze względu na brak obecności tlenu, występuje anaerobowa glikoliza. To ona odpowiada za tzw. stężenie pośmiertne. Jego skutkiem jest utwardzenie miękkiej tkanki mięśniowej przy niewielkiej retencji wody. Następnie rozpoczyna się proces dojrzewania enzymatycznego, który dopiero po 8 dniach sprawia, że włókna mięsa znowu stają się miękkie.
Dojrzewanie na sucho - tradycyjna metoda
Tradycyjna metoda dojrzewania mięsa na sucho doczekała się specjalistycznych urządzeń, które zapewniają optymalne stałe warunki, powtarzalność efektów i bezpieczeństwo w trakcie dojrzewania. Są nimi szafy do dojrzewania DRY AGER, czy agregaty dla przetwórstwa na większą skalę. Na rynku pojawiły się także specjalne worki membranowe dla osób, które chcą podjąć się samodzielnego dojrzewania mięsa w zaciszu swojego domu.