Jak usmażyć steka

Wołowina jest wymagającym gatunkiem mięsa, dlatego z pewnością tak często pada pytanie o to jak prawidłowo usmażyć steka i jak go dobrze przyrządzić. Jeśli trzymamy się kilku praktycznych zasad i używamy odpowiednich narzędzi, zadanie to nie będzie wcale takie trudne!

3 fundamentalne kroki do perfekcyjnego steka

Po pierwsze: Mięso przed smażeniem powinno osiągnąć temperaturę pokojową. Częstym i podstawowym błędem jest smażenie zbyt zimnego mięsa!

Po drugie: Obróbka steków wołowych powinna następować w bardzo wysokiej temperaturze. Optymalne warunki sięgają 800 st. C.

Po trzecie: Usmażony stek powinien odpocząć. Należy odstawić kawałek na kilka minut.

Stek wołowy

Jak osiągnąć wysoką temperaturę obróbki steków?

Wołowina nie lubi niskich temperatur, dlatego ważne jest aby zapewnić jej duże uderzenie mocy. W domowych warunkach nie jest to łatwym zadaniem. Zazwyczaj sięgamy po patelnie, a te nie posiadają często odpowiednich możliwości. Dostępne na rynku patelnie do steków są z pewnością lepiej przystosowane do uzyskania i podtrzymywania wysokiej temperatury, ale zawsze będą posiadać w tym zakresie ograniczenia. Kolejną możliwością jest grill, który szczególnie w letnim sezonie staje się popularnym narzędziem do przyrządzania steków. Tradycyjne grille osiągają temperaturę pomiędzy 300 a 350 stopni, która nadal stanowi zaledwie połowę tego, co oczekuję od nas wołowina…

Osiągane temperatury w różnych grillach

Te szczególnie wysokie wymagania wołowiny odnośnie temperatury zainspirowały do zaprojektowania specjalnych grilli do steków BEEFER, które gwarantują ekstremalną moc ponad 800 stopni C. To osiągnięcie sprawiło, że perfekcyjne steki nie stanowią już tajemnicy najlepszych restauracji, a przygotować je może każdy w zaciszu własnego ogródka. Usmażenie steka w BEEFERze trwa zaledwie kilka minut i gwarantuje uzyskanie doskonałych efektów kulinarnych. Mięso jest soczyste w swoim wnętrzu i kruche, przy osiągnięciu idealnie skarmelizowanej powierzchni.

Rozwiązanie dla domu czy restauracji?

Grille do steków BEEFER używają zarówno restauracje jak i prywatne osoby, które dzięki temu innowacyjnemu urządzeniu mogą cieszyć się jakością rodem z najlepszych steakhousów. Obsługa grilla gazowego BEEFER jest bardzo prosta i wygodna, pozwalająca na dobrą organizację podczas każdej imprezy w ogrodzie. To pozornie niewielkie urządzenie kryje w sobie ogromne możliwości, szybkość i funkcjonalność.

Stek wołowy Grillowanie z BEEFERem Model XL BEEFER z pokrowcem