PRZYGOTOWANIE:Rozczyn:
2 łyżki mąki + cukier + 100 ml wody + drożdże pomieszać, rozrobić i odczekać 10 min, aż urośnie.
Uwaga rozczyn zwiększa swoją objętość nawet 3 krotnie. Weź większe naczynie.
Resztę maki pomieszaj z solą. Jeśli rozczyn wyrośnie połącz go z mąką i wyrabiaj dolewając resztę wody, aż ciasto będzie stanowiło zwartą masę. Pod koniec wyrabiania dodaj oliwy, aby ciasto nabrało sprężystości.
Odstaw wyrobione ciasto, nakryj je (czystą) ścierką i poczekaj aż wyrośnie. Wybierz miejsce bez przeciągu i ciepłe.
(Mąka żytnio-razowa jest „ ciężka” więc nie martw się jeśli ciasto bardzo nie urośnie - pizza na takim podłożu jest bardzo smaczna.
BEEFOWANIE:
Podana ilość ciasta wystarczy na 3 małe pizze pasujące do
Beefera XL Chef.
Na rozwałkowanym cieście układamy układamy ulubione składniki.
Beefujemy w dolnej pozycji rusztu przez ok. 3-5 min.