Pizza na cieście razowym
6 sierpnia 2017Frytki z Beefera
12 czerwca 2018
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki orkiszowej
- 60 g świeżych drożdży
- ok. 400 ml wody
- 2 płaskie łyżki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
Składniki na pizzę:
- pomidory
- salami
- pieczarki
- ser żółty
Składniki możesz wybrać według własnych preferencji.
Czas przygotowania
ok. 1 h
PRZYGOTOWANIE:Rozczyn:
2 łyżki mąki połącz z cukrem, 100 ml wody oraz drożdżami i odczekaj ok. 10 min. aż urośnie.
Pozostałą część mąki pomieszaj z solą i dodaj rozczyn z drożdży, a następnie wyrabiaj dolewając resztę wody. Ciasto powinno stanowić zwartą masę. Pod koniec wyrabiania ciasta dodaj oliwę, aby nabrało sprężystości. Przygotowane ciasto przykryj czystą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto jest gotowe podziel je na trzy części i rozwałkuj. Na rozwałkowanym cieście układamy starty ser, salami i pomidory pokrojone w plasterki.
BEEFOWANIE:
Podana ilość ciasta wystarczy na 3 małe pizze pasujące do
Beefera XL Chef.
Beefujemy w dolnej pozycji rusztu przez ok. 3-5 min.